Kovaštvo Šarnek

Smo podjetje z dolgoletno družinsko tradicijo. Že od leta 1845 se naše roke trudijo kovati, zaviti, ukriviti vroče razbeljeno železo. Naša delavnica se nahaja na območju, ki je bilo v urbarjih že leta 1568 označeno kot fužinarsko, predvsem del Spodnje Lipnice, imenovan Kolnica, kjer so predvidoma že leta 1538 začeli s pridobivanjem rude za kovanje.

Kovaštvo je bilo pomemben poklic naših prednikov in ker kri ni voda, se je v teh dolgih letih ohranilo tudi v Šarnekovem rodu. V več kot 100 letih se je program našega dela močno spremenil. Iz klasičnega kovaštva, ki je zajemalo izdelavo konjske obutve, orodja za spravilo lesa ter poljedelskega orodja, smo se v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja zaradi pojava industrijskih strojev preusmerili v umetnostno kovaštvo. Preusmeritev je več kot uspešno izvedel moj oče Franc. Njegove spretne roke so vse do leta 2002 vešče in umetelno oblikovale razbeljeno železo, ko se je odločil za spremembo in vajeti podjetja predal v moje roke. Seveda še vedno pogosto zavije v delavnico, kjer smo veseli njegovih nasvetov.

Sem Urban, kovač po srcu, moje misli se umirijo, ko v roke primem težko kladivo in iz voljnega vročega železa napravim kovano simfonijo. Veselo in kreativno vzdušje mi v delavnici pomagajo ohranjati moji zaposleni. Naša strokovna podkovanost in vedno nove ideje zadovoljujejo še tako zahtevne naročnike kovanih izdelkov.

Pri nas z veseljem prisluhnemo vašim željam in izdelamo unikatne, ročno kovane, kovaško sestavljene izdelke. Zgledujemo se po dolgoletnih izkušnjah naših prednikov, v klasične motive po vaših željah vnašamo tudi modernejše linije – preteklosti ne smemo zanemariti, a vseeno je včasih treba iti v korak s časom, prisluhniti željam kupcev je v našem podjetju pomembno vodilo.

Call Now ButtonPokličite nas